Träningen för 2008 har börjat.

Söndagen den 13 januari hade vi terminens första töm- och inkörningsträning i Askeröd. Det var god uppslutning. Bl.a. var Gunilla P. med dotter där med sin ponny som visade sig vara lugn och trygg. Själv lyckades jag vi inte lasta Gorm så kom utan häst.

 

Den 27 januari var det åter dags för Askeröd. Denna gång var vi endast, Gunilla och Pernilla P. Berit, Erik och jag ( utan häst ). Gunilla fortsatte med tömkörning och med linor utan protester från hästen. Undrar om den hästen inte är körd tidigare? Berit tränade på stor volt och L-port.

När jag kom hem tog Malin och jag ut inredningen i släpet och si då gick Gorm upp utan protester. Nu skall vi befästa det och så går vi vidare därifrån. Nu är målet att vi skall kunna ta med honom till Askeröd den 10 februari. Vi får se om vi lyckas. / Hans

Då kan jag fortsätta och berätta om dressyrträningen. Den gick alldeles utmärkt, Ronja skötte sig exemplariskt, man kunde tro att hon hade dragit vagn i många år. Resten av gänget var också mycket nöjda och fick blodad tand. Annelie W  instruerade och gav goda råd som vi kan fortsätta att träna på. Hon var själv mycket nöjd med oss. /Maria

Träningen i vårt nya fina ridhus har börjat!

Efter invigningen den 8 oktober började vi med en liten träning runt några hinder som Hans hade satt upp därefter avslutade vi med smörgåstårta och kaffe. Träningarna fortsätter varannan söndag och alla är välkomna. Vi gör som vi har gjort innan, bokar två timmar i ridhuset som vi hjälps åt att betala. 

Den första riktiga träningen var i går den 22 oktober. Då satte Hans upp en bana till oss med olika hinder. Vi fick gå serpentiner, göra halt och backa, gå på liten volt och gå i vinkel. Vi var fyra ekipage som turades om. Annelie hade Taros med sig som mest tyckte att det var jobbigt när man inte fick göra som man ville. Sixten var duktig och fick prova med vagnen inne i ridhuset och det gick tydligen bra efter vad man hörde på Gunillas indiantjut! Christina hade Cassandra med sig och det gick lugnt och sansat tillväga, Ronja lunkade på som om hon inte har gjort något annat och vi var väl nöjda allihop. Tyvärr fanns det ingen kamera med men hoppas att den följer med nästa gång.

I stället för att titta på film redan nu i höst har vi valt att vänta med filmförevisningarna och istället träna på tömkörning för Anders Bergström. Detta är tänkt att börja så fort det har blivit lite ljusare i ridhuset, det räcker inte att vi är ljushuvud allihop. Förhoppningsvis sker detta redan nu på torsdag den 26 oktober så att vi kommer igång. Det är redan bokat in några grupper men finns det fler som vill vara med hör av er till Annelie på tel 610 87. 

 

 

Loggan.

Vi var några stycken som träffades för att bestämma var vi ska trycka vår logga. 

Det blev bestämt att vi skulle göra det hos Din Profil, där kan man öppna upp en webbshop som var och en själv kan bestämma vad man vill ha för kläder med tryck på. Priset på själva loggan blir det samma om man tar med färg eller om man gör den i svart. Det är alltid en chablons-kostnad på ca. 225:- på varje storlek. Själva trycket kostar ca. 22:-.

Jag var på ett par ställen och hörde på priset, de var rädda att vår logga skulle se väldigt svart och kladdig ut. Agneta skulle prova att öppna upp bilden genom att sudda fram en arm och lite hästkonturer. Annars har jag provat med att ta kort på min prydnadsak och ändrat den i Photoshop, ni kan se resultatet här.

Vi får väl diskutera vidare när vi träffas hos Allan.

Maria KK

 

 

Vårlunken.

Så var det åter dags för Hörbykuskarnas årliga vårlunk, som ägde rum under Kristihimmelsfärdshelgen. Vi hade tur med vädret och solen lyste över oss merparten av färden, som i vanlig ordning gick på slingrande vägar och i omväxlande natur på Linderösåsen i trakterna runt Buus och Bönhult. Total vägsträcka var en och en halv mil med paus för fika och hästvila.

Sällskapet bestod av sex ekipage i vagn samt en ryttare till häst. Fjordingarna var flest till antalet men även en ardenner, en nordsvensk och en tinker travade glatt med i paraden.

Jag tror alla som deltog, såväl kuskar som medföljare,  kan skriva under på att vårlunken är en härlig upplevelse som markerar upptakten på en ny spännande körsäsong.

 

Vid pennan

 

Agneta  

 

 

Hästmassage.

Söndagen den 24/4 var vi hos Lennart och Carin.  Hästmassage och foderstat stod på schemat. Rosie fick ställa upp som demonstrationsobjekt ( dock under protest) så att Carin kunde visa oss dom olika rörelserna och i vilken ordning man skulle jobba i. Man börjar med att hälsa på hästen och avslutar med att tacka densamma för förtroendet. Massagen börjar med en allmän genomgång där man börjar framtill och fortsätter bakåt till hästen tar slut. Det var rörelser på franska och muskler på latin så det känns lugnast att lämna ämnet här och hoppas på att Carin ställer upp fler gånger så att vi kan repetera detta svåra ämne. Medan Rosie protesterade så ställde Atos med stor förtjusning upp som försökskanin och njöt i fulla drag när Annelie provade sina nya kunskaper. Efteråt var det dags för fika med hembakat, och foderstatsuträkning. Det var Mj, Srp, Ca, P, och M, fettlösliga och vattenlösliga vitaminer, det var Ts, Kg, och analyser. Allt under trevliga diskussioner.

                                                                                                           Nedplitat av Brigitte

 

 

  Tömkörning.

Torsdagen den 28/4 var vi hos Anna och Andre. Gunilla och Andre hade byggt en jättefin tömkörningsbana och precisionsbana. Det kom inte så många hästar, men ModGun ( iklädd skånsk åkvagn) och Grynet ställde med glädje upp på flera extraturer till alla hästlösa kuskars glädje. ( Bli inte förvånade om Annelie och Iwe snart skaffar sig en ardenner ). Susanne och Jesper provade först tömkörningsbanan med Jazzette och efter det så åkte vagnen på och det blev full fart genom precisionshindren. En boll åkte i backen men det var Jespers förtjänst som fick hänga med i änden på ett grimskaft ( han fick nog mer motion än Jazzette ). Anna tömkörde sin unghäst och miljötränade åringarna ( 2 st. ) med allt vad det innebär av stegringar, bockningar, kickar och allt annat vi inte ens trodde var möjligt. Dock under ¨kontrollerade¨ former med en lugn och leende Anna ( med hjälm på ). Efteråt var det fika med hembakat i massor och te koppar som var enorma de rymde 0.8 liter/kopp. Allan berättade om en av sina eskapader där han fick äran att köra en man till sin sista vila, som Gunilla genast gjorde om till en skröna där kistan åkte i backen och det blev stor kalabalik, och vi fick oss alla ett gott skratt.

                                                                                                                                           Christina o Brigitte

 

 

Ridhuset den 3 april.

Athos drog däck. Han är mycket duktig.Det dröjer nog inte länge förrän han är i vagn.

Agnetha premiär körde med sin nya vagn. Daisy uppförde sig exemplariskt.

Roligt att vi har fått ännu ett ekipage inför vår utflykt Kristi Himmelsfärdsdagen.. 

Gorm blev tömkörd av Annelie. Även han uppförde sig väl och Annelie var nöjd med honom.Provade med lina för första gången.

Han pussade även Kulla-Gulla, Fredriks fjällkokalv.

Jesper och Susanne tömkörde en av deras shettisar. Jag har tyvärr glömt namnet.

Erik tömkörde sitt ardennersto som heter Kamelia (tror jag.) Det gick bra det med.

Hälsningar från en mycket nöjd Ulla.

 

 

Ridhuset den 13 mars.

Söndagen den 13 mars var en lyckad dag då  alla som var med gjorde framsteg.
Lennart och Karins häst Atos drog däck som undertecknad satt på.
Undertecknads häst Iso drog också däck för första gången. Åsas shettis
Cloetta drog släpan med lätthet, hon startade dock med att rulla sig.
Annelies Wilma drog släpan och däck utan att blinka, hon är nog mogen för
vagn när som helst. Susanns och Jespers lilla svarta shettis kördes i sulky
och blev till avslutning riden.   

Vid tangentbordet; Pia med stor hjälp av Åsa.

 

Min vän hästen.

Den 15 mars såg vi på filmen som Agneta spelade in i ridhuset i söndags och så tittade vi på filmen "Min vän hästen", en film om en timmerkusk som berättade om livet i skogen på 50-talet.
Christina visade förslag till klubbemblem men inget beslut togs eftersom vi skall titta på Marias förslag också. Av Christinas förslag var vi nog ganska överens om vilket som var bäst.

Hans & Ulla

 

Teori den 15 februari-05

Det luktade nybakade bullar hemma hos Thomas och Birgitta där vi först såg filmen "Från slott till koja" av Anders Eriksson. Där finns mycket att ta till sig,både om säkerhet och tillpassning av seldonen bl.a. Den kan man se ytterligare en gång om ett år eller så. Sedan tittade vi på en video om skogskörning förr i tiden. Den visade bl.a. hur man lastade och surrade stockarna. Som hjälp vid lastningen hade man en lastknekt som underlättade väldigt mycket. 

 

 

Ridhuset den 30 januari-05

Söndagen den 30 januari var det så dags för säsongens första töm-och inkörningspass i Askeröds ridhus. Vi är indelade i fyra grupper med två ekipage i varje grupp. Varje grupp disponerar en halv timme. De vana kuskarna, som i söndags Annelie Johansson och Hans Cedergren, hjälper oss mera orutinerade att träna våra hästar. Idag fick nordsvenska unghästen Athos prova på linor och klarade det med den äran. Tinkern Daisy är på G efter att ha stått skadad merparten av förra året.

 

 

 

Teori kväll - horsemanship.

 

Tisdagen den 18 januari började vi våra efterlängtade teorikvällar igen, denna kväll var vi hemma hos Pia i Bessinge.

Filmen vi tittade på handlade om hur man kan kommunicera på ett förståligt sätt för hästen. Det som såg mycket enkelt ut på filmen, var vi många som har erfarenhet inte är lika enkelt i praktiken.

Filmen var en bra repetition och gav många tankar och idéer.

Trevligt var också att den byggde på en positiv inlärning för hästen, man straffade inte utan belönade det som var bra.

 

Susanne Ahldén.